26 Mart 2009 Perşembe

TBBL'de Play-Offlar Başlarken


TBBL'de oldukça keyifli geçen normal sezonun ardından play-off eşleşmeleri belli oldu. Açıkçası, eşleşmelerin favorileri belli ve sürpriz olması zor görünüyor; ancak bu eşleşmelerle beraber bir sezon değerlendirmesi de yapmaya çalışacağım. İlk mesajda Fenerbahçe - Panküp Ted Kayseri Koleji ve Galatasaray - Beşiktaş serilerini yorumlayacağım.

Fenerbahçe(1) - Panküp Ted Kayseri Koleji(8):
Fenerbahçe'de, Kalaycıoğlu'nun olaylı ayrılışı sonrası Haydar Kemal Ateş'in takımın başına geçmesiyle beraber sistemde bazı değişiklikler oldu. Potaaltını daha çok kullanmaya çalışan, zaman zaman üç uzuna dönüp alan savunması yapan bir Fenerbahçe döndük. Genel olarak, bir değerlendirme yaptığımızda ise Fenerbahçe'nin kapasitesinin tamamını sahaya yansıttığını düşünmüyorum. Ayrıca sezonun ortalarına kadar oldukça formda olan Sutton-Brown ve Esmeral'in yaşadıkları form düşüklükleri play-offta da devam ederse işleri kolay olmayacaktır. Şüphesiz ki, sakatlığından sonra henüz tam olarak eski performansına erişemeyen Birsel Vardarlı'nın da performansı guard rotasyonu için hayati önem taşıyor.En büyük avantajları ise, tatmin edici basketbol oynayamamalarına rağmen hem Mersin'i hem de Galatasaray'ı iki maçta da mağlup ederek, olası eşleşmelere 1-0 önde başlayacak olmaları ve sürpriz yenilgiler almadan sezonu ilk sırada tamamlamaları. Sürpriz yenilgi almamalarını ise oturmuş bir kadro olmalarına, yıllardır edindikleri kazanma alışkanlığına ve Esmeral, Nevriye gibi kafa kafaya oynanan maçların sonunda sorumluluk alabilen oyuncularına bağlayabiliriz . Normalde, Powell ve Smith de bu sınıflandırmaya dahil olabilecek oyuncular; fakat bu oyunculardan bir türlü istikrarlı bir şekilde verim alamadı, Fenerbahçe.

Panküp Ted Kayseri Koleji'nde ise coach Avcı'nın yaşadığı en büyük talihsizlik yaşanan yabancı sirkülasyonu gibi görünüyor. Bu sezon tam 7 yabancıyla çalıştılar ve özellikle sezon ortasında ayrılan Willis ve Little takıma çok ciddi katkı yapan oyunculardı. Aslında, Ayhan Avcı'nın 7 yabancısından da iyi verim aldığını ve iyi yabancı tercihleri yaptığını görüyoruz; ama yabancı oyuncuların takımdaki önemi düşünüldüğünde bu değişikliklerin takım olmayi ne kadar zorlaştırdığı çok açık. Ayrıca, sen başından itibaren son transferleri Robinson gibi pota altında sizelı bir oyuncuları olsa puan tablosunda daha iyi bir yerde olabilirlerdi. Zaman zaman henüz bu seviyedeki basketbola hazır olmayan genç Esra Ural'ı kullanmak zorunda kaldılar.

Normal sezonu birinci tamamlayan Fenerbahçe, ligdeki iki maçta da Kayseri temsilcisine karşı zorlanmıştı. Yine de, 1-0 önde başladıkları seride en fazla bir maç vererek üst tura çıkacaklarını tahmin ediyorum.

Galatasaray(4) - Beşiktaş Cola Turka(5):
Galatasaray, sene başında yaptığı transferler ve sezona da Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı alarak başlamasıyla şampiyonluğun en büyük favorilerinden bir haline gelmişti, taraftarlarına göre ise en büyük favorisi haline; ancak sezon hiç de bekledikleri geçmedi ve ligi 4. sırada tamamlayabildiler. Bu süreçte Cem Akdağ'ın Beşiktaş galibiyeti sonrası gelen istifası ve ardından yaşanan fırtınalı süreç Galatasaray Lisesi mezunu Okan Çevik'in göreve gelmesiyle son buldu.

Galatasaray'ın takım olma konusunda ilerleme kaydedip kaydetmediğini isabetli bir şekilde yorumlamayı, Kursk maçındaki Augustus'un müthiş bireysel performansı ve Beşiktaş'ın iki yabancısından yoksun olması zorlaştırıyor. Zaten, ligin en az sayı yiyen takımı olduklarını da göz önüne alırsak, hala kapasitelerinin çok altında kaldıkları hücumda ne kadar ilerleme kaydedebildikleri önemli olacak. Yine de, sezon genelinde düşük yüzdeyle oynarken son maçlarda daha yüksek yüzdeyle oynadıkları ortada. Bu durum, bir an önce WNBA'in en önemli yıldızlarından biri olan Young'ı geçen seneki gibi efektif kullanmaya başlamaları gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Young geldiğinden beri hücumda Kress'le beraber ters kullanıldıklarını ve Young'ın pota altında bu kadar yıpratılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Beşiktaş'ta sezon içinde kadrosunda değişiklikler yapmak zorunda kalan takımlardan biri oldu. Maddi sıkıntılardan dolayı sene boyunca sıkıntı çektikleri yazıldı ve Doron'u da kaybettiler. Gerçi, yerine gelen bir başka İsrailli guard Cohen'le Doron'un yerini doldurduklarını söylemek mümkün. Dabovic ve Hornbuckle konusu ise bol bol konuşulduğundan daha fazla üstünde durmak istemiyorum. Aslında, pota altında Harper gibi iyi bir transfer yapmışken, yanına iyi bir uzun daha ekleyebilselerdi ve daha iyi bir Türk rotasyonuna sahip olsalardı daha tehlikeli bir takım olabilirlerdi. Elbette, biraz da bütçeyle doğru orantılı bunlar.

Açıkçası, Beşiktaş kadrosunda bol miktarda bulunan genç oyuncularına yer veremez miydi diye düşünmüyor değilim. Genç oyuncularının süre aldığı bir kadro yapısıyla da puan tablosunda daha kötü bir yerde olmazlardı, tahminimce. Maddi problemler çekerken altyapıdan gelen oyuncularına biraz şans vermeleri gerekiyor.

Geçen haftasonu farklı kazanan ve seriye 1-0 önde başlayacak olan Galatasaray ciddi avantaja sahip. Beşiktaş'ın seriye tutunması için serinin Şahenk'teki ilk maçını kazanması şart. Galatasaray'ın bu kez taraftarını üzmeyeceğini düşünüyorum.



3 yorum:

  1. Fenerbahçe Ülker ilk maçı İstanbul'un en güzel salonunda oynayacak.

    Pamukspor salonu,tam 500 kişilik...

    YanıtlaSil
  2. Seriler de ciddi anlamda öne çıkan takımlar var ama bir sonraki turda neler olabileceğini kestirmek güç,çok hassas dengeler var bütün takımlarda.Neyse ona bir sonraki turda bakacağız artık..

    Daha fazla TBBL yazısı bekliyorum senden Sarp. =)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili dejavu =)

    Bu aralar sınavlar her bir tarafımı kuşattığından zor vakit buluyorum. Hatta bu mesajı yazarken bir yandan Fizik çalışıyordum. Diğer iki seriyi naçizane yorumlayacağım.

    Ben de senden kendi blogunda değerlendirme bekliyorum.

    YanıtlaSil