23 Mart 2009 Pazartesi

CSKA Yediye Doğru


Futbolda deriz ya "Real Madrid misin mübarek? Nasıl oynuyorsun öyle?" diye. Basketbolda da son yıllarda bu söz CSKA için söylenir oldu. Bir zamanların Zidane'lı, Raul'lu, Beckham'lı, Figo'lu Galacticos'u gibi mükemmel bir kadroya sahip CSKA. Tabi Real'den daha başarılı oldukları da bir gerçek. Altı senedir Final-Four biletini bir şekilde kapan CSKA seriyi yediye taşımak ve ulaşılması güç bir rekora imza atmak istiyor. CSKA'nın bu yoldaki rakibi ise Sırp ekolünün güçlü temsilcisi Partizan...

İki takım ilk turda da aynı grupta yer almışlardı ve ilginçtir ki birbirlerini rakip sahada yenebilmişlerdi. Partizan'ın kendi sahasında aldığı tek yenilgi CSKA'ya karşı. Deplasmanda aldığı nadir galibiyetlerden biri de yine CSKA'ya karşı. Bu denli güçlü bir kadro ile kendi sahasında inanılmaz bir performans yakalayan iki takımın birbirlerine rakip sahada üstünlük sağlamaları tesadüf gibi görünse de bir iki ayrıntı dikkat çekiyor.

Partizan koç Vujosevic yönetiminde seyircisinin de avantajını kullanarak büyük bir ivme yakalamış durumda. Savunma sertliği, düzeni ve de takım oyunu açısından Avrupa'nın en iyilerinden biriler. Tabi kadro kalitesini düşündüğümüzde Vujosevic'in başarısının da altını çizmek gerekiyor. CSKA da mükemmel bir kadroya sahip ve hücumda istediği zaman sayı bulmakta pek zorlanmıyor. Bu da yenilmelerini zor kılıyor ama her zaman o istedikleri savunmayı yapamıyorlar. Yaptıklarında ise karşılarında rakip tanımıyorlar. Bazen düşünüyorum Messina'nın nasıl bu kadar büyük bir azimle savunma yaptırabildiğini ama CSKA organizasyonu karşındaki yani. Bu yönden baktığımızda iki takımın da savunmayı ön planda tuttuğunu görebiliyoruz. Zaten ligin en az sayı yiyen ekiplerinin başında geliyorlar. Aralarında oynadıkları maçlarda da bu rahatça görülebiliyor. İlk maçı CSKA 63-62 kazanmış, sahasında ise 66-63 yenilmişti. İki maç da nispeten düşük bir skor ve çok az farkla sonuçlanmış. Bu seride de buna benzer bir tablo göreceğiz sanırım. Partizan'ın kadrosu rakipten zayıf dursa da CSKA'yı saf dışı bırakmak için herşeyi yapacaklardır ve sonuna kadar mücadele edeceklerdir.

İki takımın da oyuncular üzerinden kurgularına gelirsek CSKA'yı konuşmanın ne kadar doğru olduğu konusunda tereddütlerim var. Her bölgede inanılmaz bir genişliğe sahip olan CSKA'da bu tür maçlarda Holden, Siskauskas ve Langdon gibi oyuncuların ön plana çıkmasını bekliyorum. Partizan içeriyi bir şekilde sertleştirerek kapatacaktır ve el yakan toplarda CSKA'nın tecrübelileri sorumluluk alacaktır. Bu da zaten en büyük avantajları. Partizan'da ise gençlerin dinamizminin yanı sıra Tepic, Velickovic ve Lasme gibi skor yükünü taşıyabilecek oyuncuların performansı çok önemli. Tabi istikrar konusunda büyük sıkıntıları bulunan ve çok şey beklenen Rasic ve Tripkovic'in de. Kendi sahasında yenilmenin acısını fena çıkarmak isteyecek CSKA karşısında Velickovic'in bir şekilde yüksek skor bulacağından eminim ama diğerleri konusunda endişem büyük. CSKA intikamını fena alacaktır bence.

Tura ait genel tahminim ise CSKA'nın en fazla bir maç kaybedip Final-Four'a ulaşacağı yönde. İsteğim ise Partizan'ın sürpriz yapması. Savunmanın ve parkelerdeki savaşın en belirgin olacağı bir seri bizi bekliyor. Tabi biz de onu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder